CALENDAR HAIGA 2012

11.08.2011


Calendarul haiku 2012 se apropie de final. Pentru acest calendar am primit o colecţie impresionantă de haiku-uri, dintre care foarte multe sunt de o calitate deosebită. A selecta doar 12 haiku-uri din cele câteva zeci de poeme bune şi foarte bune s-a dovedit a fi o activitate aproape descurajantă. Totuşi, am depăşit parţial acest impas, selectând haiku-uri pentru două calendare.

Primul, cel care va apărea mai întâi online în prima săptămână din septembrie, este un Calendar Haiga 2012. Pentru cele 12 haiku-uri selectate de mine, Constanţa Erca a reuşit o grafică de excepţie. Aşa cum vă veţi putea convinge singuri, calendarul merită mult mai mult decât o simplă apariţie pe net.

Din păcate, toate încercările mele de a găsi o editură sau tipografie care să preia costurile editării şi distribuţia calendarului s-au încheiat cu eşecuri…..”Criza, moncher, mă-nţelegi?” – cam la asta s-ar reduce argumentele editurilor in cauză, care edituri au fost toate (cinci) – fără excepţie – la început interesate de calendar (după ce au văzut câteva pagini din el), dar s-au răzgândit pe parcurs din lipsă de … sponsori!

Aşa că nu ne rămâne decât planul B: comandăm calendarul la o tipografie de calitate, şi fiecare dintre noi îşi plăteşte numărul de exemplare dorite. Amănuntele tehnice le vom face publice la început de septembrie, după ce calendarul va exista, vizibil, pe net. Deocamdată doar atât: toate paginile sunt color, dimensiunile A3. Rămâne de stabilit, de comun acord cu toţi participanţii, dacă îl vom imprima faţă/verso, deci 6 pagini + coperţile, sau 12 pagini + coperţile (va fi o diferenţă de preţ de la simplu la dublu).

Toate haiku-urile, precum şi numele lunilor şi zilelor, vor avea pe aceeaşi pagină tipărită şi versiunea în engleză, astfel încât calendarul să poată fi citit/utilizat şi de către necunoscătorii de limbă română. Cred că în felul acesta el reprezintă şi un posibil cadou, mai aparte, care poate fi făcut la sfârşitul anului.

În continuare, transcriu numele celor 12 haijini care au fiecare o pagină din Calendarul Haiga 2012.

Ianuarie – Clelia Ifrim, Februarie – Bea Hurmuz, Martie – Manuela Dragomirescu, Aprilie – Livia Ciupav, Mai – Patricia Lidia, Iunie – Eduard Ţară, Iulie – Dan Doman, August – Sorin Toma Boc, Septembrie – Maria Tirenescu, Octombrie – Ioana Dinescu, Noiembrie – Cezar F. Ciobîcă, Decembrie – Virginia Popescu.

La începutul lui septembrie îl veţi putea vedea, în literă şi imagine, online pe acest blog. Până la sfârşitul lui septembrie voi strânge comenzile, astfel ca în octombrie să pot merge cu numărul exact de exemplare la tipografie.

Între timp, se lucrează la cel de-al doilea calendar, Calendar Fotohaiku 2012, unde alte 12 haiku-uri şi alţi haijini vor avea câte o lună cu un haiku însoţit de o fotografie. Despre acest proiect voi da amănunte mai târziu.

Pentru orice întrebări, nelămuriri sau comentarii vă rog să mă contactaţi la psioana@gmail.com.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Calendar Haiku și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s