CALENDAR HAIKU 2012

3.09.2011

Lume, lumeeee! Veniţi să vedeţi, veniţi să citiţi …. şi să vă minunaţi!

Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor,

Calendarul Haiku 2012 este aici!

Am bucuria să vă pot prezenta mai jos proiectul nostru finalizat.

Ideea acestui calendar s-a conturat acum ceva vreme, pe când căutam un calendar românesc mai deosebit. În ultimii ani nu am reuşit însă să găsesc un astfel de produs. Văzând fotografiile, de multe ori înfricoşător de urâte ale calendarelor din comerţ, mă gândeam cât de interesante ar fi fotohaiku-urile pentru acest scop. Să nu pierdem din vedere că între haiku-ul (clasic), cu exigenţele lui sezoniere, şi calendar, ca obiect „anotimpic”, există o înrudire de genom. Aşa s-a născut hotărârea de a încerca alcătuirea unui calendar cu poemele comunităţii noastre de haiku, însoţit de imagini pe măsura lor.

După lansarea invitaţiei către toţi autorii de haiku interesaţi, am primit, în timp, foarte multe poeme, dintre care, cum era de aşteptat, un număr semnificativ de haiku-uri bune şi foarte bune. Celor 28 de persoane care mi-au trimis poeme le mulţumesc. Din păcate (pentru cazul în speţă),  anul nu are decât 12 luni, aşa că din cele peste 70 de haiku-uri selectate, nu am putut folosi decât 12. De ciudă, am mai pus deoparte încă 12, pentru un Calendar Fotohaiku. Deoarece obţinerea a 12 fotografii bune implică mult mai multă coordonare (fotografi diferiţi, drepturi de autor, etc.), am ales să finalizez întâi un calendar haiga.

Talentul de grafician al Constanţei Erca a avut, astfel, posibilitatea să se concretizeze în 12 planşe excepţionale, care, după părerea mea, pot sta alături – poate chiar deasupra – oricărui alt calendar haiku din lume. Fiecare dintre aceste planşe a fost îndelung gândită, muncită, refăcută, astfel încât ea să fie la înălţimea haiku-ului pe care-l ilustrează. De la culoarea, mărimea, încadrarea fonturilor până la nuanţele folosite pentru fundal, trecând prin găsirea unui mic „clou” pentru fiecare imagine, o „găselniţă” jucăuşă, astfel încât grafica să nu repete plat textul, totul a însemnat o muncă îndârjită de peste jumătate de an. Nu cred că greşesc atunci când spun că nu cunosc pe nimeni în afara de Constanţa Erca, care să fi fost capabil de un asemenea entuziasm, sensibilitate şi răbdare, totul cuplat cu o creativitate ieşită din comun. Alături de ea, am putut să asist la dificultăţile pe care le presupune transcrierea inteligentă a unui poem în imagine. Şi nu am avut decât de învăţat! Îi mulţumesc, în nume propriu – şi sper să nu supăr pe nimeni dacă o fac şi în numele celor 12 autori selectaţi – pentru că a acceptat această provocare şi pentru că rămâne alături de noi, de cei care ştiu să-i aprecieze efortul şi investiţia afectivă în proiectele comune.

Fără a avea pretenţia că am creat un calendar haiga după canoane clasice, mai ales că nu ne-am propus, Constanţa şi cu mine, nici o secundă acest lucru, cred totuşi că ne-a reuşit un „obiect” bine făcut din toate punctele de vedere. Calendarul este original, dar nepretenţios, suficient de „comercial” ca să poată fi vândut, la o adică, în librării. Valoarea lui este cu atât mai mare, cu cât este primul (dar cu siguranţă nu ultimul) calendar de acest fel din România. În plus, faptul că haiku-urile sunt traduse şi în engleză îl face un posibil cadou inedit şi pentru nevorbitorii de limbă română.

Spre surprinderea mea, nici o editura sau tipografie, din cele câteva cărora le-am trimis pagini din acest calendar, nu a sesizat potenţialul acestui proiect. De aceea mă adresez tuturor celor care citesc acest blog cu rugămintea de a ne sprijini la tipărirea/distribuirea calendarului. Propunerile, ideile, feed-back-ul la adresa: psioana@gmail.com.

Iată calendarul, foaie cu foaie. Un click pe fiecare imagine şi ea apare mărită într-o fereastră separată, astfel încât să-i puteţi observa detaliile:

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Calendar Haiku și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la CALENDAR HAIKU 2012

  1. What a beautiful project!

  2. Excelenta idee, concretizata pe masura !

  3. Pingback: Calendrier Haiku 2012 « TRANSLITERRA : terres d'écrits et itinéraires culturels

  4. Pingback: Calendrier Haiku 2012 « PHOENIX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s