Concursul de fotografie la haiku „ORAŞUL” – Rezultate!

Astăzi site-ul Comunitate Foto a anunţat rezultatele Concursului de Fotografie la aiku „ORAŞUL“. Pe primele trei locuri se situează următoarele fotografii:

Locul I

Reflexion – autor: Andreea Maria Aştefanei

Haiku – Patricia Lidia:

prin ploaia rece –

umerii călătorului

tot mai gârboviţi

Locul II

Imaginary Circles – autor: Eli Driu

Haiku – Cezar Florin Ciobîcă:

note de toamnă –

pe sârma de telegraf

numai ciorile

Locul III

Năvod pentru lună – autor: Lavana Kray

Haiku – Cristina Monica Moldoveanu:

rafale de vânt –

salcia din Herăstrău

năvod pentru lună

Încep prin a felicita pe cei trei câştigători pentru această performanţă. Şi-i rog să nu se supere dacă-mi voi extinde felicitările la încă vreo 27 de participanţi care au reuşit să se claseze pe primele 30 de locuri. Aveţi cu toţii o caldă strângere de mână şi o energică îmbrăţişare pentru: 1. curajul de a fi îndrăznit să vă înscrieţi la un concurs „cum nu s-a mai văzut”; 2. deschiderea şi entuziasmul cu care v-aţi apropiat de haiku – „materie” nouă pentru toţi participanţii – şi aţi învăţat să-l înţelegeţi şi apoi să-l ilustraţi; 3. pasiunea şi răbdarea de care aţi dat dovadă în alegerea şi/sau compunerea fotografiilor pentru acest concurs, care a reprezentat o provocare pentru toţi cei implicaţi.

Mărturisesc că sunt surprinsă de calitatea extraordinară a fotografiilor care au ieşit pe primele 30, chiar 40 de locuri. Ştiind cât de greu este să ilustrezi un haiku, mai ales că acest lucru este posibil doar după ce ai înţeles spiritul acestui gen liric, nu mă aşteptam ca atât de mulţi fotografi să găsească resursele de timp şi interes pentru a trimite imagini de o asemenea fineţe. Şi în nici un caz nu credeam că acest lucru este posibil în doar câteva săptămâni. Dar iată că din nou viaţa bate închipuirea! Un mare „bravo” şi toată admiraţia mea!

Datorez mulţumiri şi celor doi organizatori, fără de care această competiţie nu ar fi putut avea loc: Asociaţia „Bucureştiul meu drag”, cu Andrei Bârsan în frunte, şi site-ulComunitate Foto” cu a sa Roxana Olaru, care prin profesionalism şi numărul larg de membri au putut da o anvergură specială concursului. Fără această vizibilitate a celor doua asociaţii probabil că nu am fi putut colecţiona fotografii de o asemenea calitate. „Well done” şi „La mai mare”!

Cu riscul de a plictisi audienţa: un maaare „merci” juriului, sau acelei părţi din juriu cu care am colaborat nevisat de bine: Florica Jianu şi Lucian Muntean. Pe ceilalţi membrii ai juriului nu am avut ocazia, din păcate, să-i cunosc personal. Le mulţumesc însă pentru faptul de a fi acceptat această provocare.

Deloc în ultimul rând vreau să aduc mulţumirea mea de haijin celor care au pus fundaţia acestui proiect: celor 16 autori de haiku. Fără cele 137 de poeme trimise special pentru acest concurs nu am fi putut realiza nimic. Chiar dacă, evident, nu toate haiku-urile au putut avea câte o fotografie, faptul că această mică comunitate s-a mobilizat exemplar şi a trimis o lungă listă de poeme, a reprezentat un factor motivaţional deloc neglijabil. Pe grupul FotoHaiku de pe facebook aceste haiku-uri au fost în mod constant prezente atât ca „material didactic” cât şi, mai ales, ca element de inspiraţie pentru fotografii care exersau fotografia pentru haiku. Putem spune că aceste 137 de poeme au reprezentat poarta de intrare în lumea haiku-ului pentru un număr consistent de persoane care până atunci nu auziseră mai nimic despre asta.

Le mulţumesc, deci, următorilor (în ordine alfabetică): Sorin Toma Boc, Doina Bogdan, Cezar Florin Ciobîcă, Livia Ciupav, Vasile Conioşi-Mesteşanu, Ioana Dinescu (eu adică!..:), Cristina Fierbinţeanu, Genovel-Florentin Frăţilă, Petru Ioan Gârda, Bea Hurmuz, Clelia Ifrim, Patricia Lidia, Gabriela Marcian, Cristina Monica Moldoveanu, Virginia Popescu, Iulia Ralia.

„Oraşul” a fost un experiment din toate punctele de vedere. Ideea acestui concurs nu este doar originală, ci mai mult: ea nu a mai fost experimentată până acum în nici o altă ţară. Concursuri de haiku-uri la fotografie se mai fac, dar a trimite fotografii făcute pentru o listă de haiku-uri tematice….aşa ceva încă nu a mai organizat nimeni. În plus, cele două comunităţi, autorii de haiku şi fotografii, s-au întâlnit cu acest prilej, realizând un proiect interdisciplinar exemplar. Cred că ne putem mândri cu toţii: am deschis prin aceasta un drum! Cu siguranţă vom mai auzi, pe viitor, de fotohaiku, de fotografia pentru haiku, şi faptul că un public mai larg va ştii ce înseamnă aceasta se datorează, nu în ultimul rând, acestui concurs.

În luna ianuarie va fi organizată o expoziţie cu lucrările câştigătoare. Încă nu ştim exact câte fotohaiku-uri vor intra în expoziţie. Eu cred că toate cele 40 de fotografii merită expuse, dar asta depinde de sponsorii noştri. Voi reveni cu informaţii.

De asemenea, imediat ce voi primi de la autorii fotografiilor acceptul de a le pune pe blog, voi posta fotografiile câştigătoare, însoţite de haiku-ul respectiv, cu scurte comentarii. Pentru că merită!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Oraşul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Concursul de fotografie la haiku „ORAŞUL” – Rezultate!

  1. A fost o experienta interesanta! Multumiri organizatorilor si sarbatori fericite!

  2. ioanaana zice:

    Multumesc! Ma bucur de fiecare raspuns care-mi arata ca cineva apreciaza ceea ce am reusit cu totii in acest concurs.

  3. felicitari pentru tema, felicitari castigatorilor! foarte frumos!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s