Expoziţia de Fotohaiku „Oraşul” – proiect realizat cu succes!

După multe peripeţii expoziţia de fotohaiku „Oraşul” a luat fiinţă. Vernisajul a avut loc sâmbătă, 11.02., la Biblioteca Metropolitană din str. Take Ionescu nr. 4, o clădire superbă a interbelicului bucureştean, pe deasupra şi frumos renovată, care oferă un cadru rafinat pentru tablourile noastre.

În legătură cu acest eveniment voi răspunde aici la întrebările care mi s-au pus din toate părţile, ba chiar voi răspunde şi la acele întrebări care încă nu mi s-au pus.

Da, expoziţia a fost un succes. Mare! Neaşteptat aproape aş spune, ţinând cont de cât de dificilă a fost naşterea ei.

Da, haiku-ul şi fotohaiku-ul se pare că au cucerit multe inimi de fotografi. A fost lume multă, surprinzător de multă pentru ora matinală a unei sâmbete de iarna agresivă, în care nu-ţi doreşti decât să stai sub plapumă. Au fost oameni interesaţi, entuziasmaţi, bucuroşi să descopere fascinaţia liricii duble: poem şi imagine.  Au fost oameni mândri de realizarea lor, curioşi să afle mai multe despre (foto)haiku, decişi să continue preocuparea pentru tipul acesta special de fotografie. A fost un public amestecat, foarte tineri şi mai puţin tineri, din cele mai diverse direcţii profesionale, cu alte cuvinte: publicul ideal!

Da, şi organizatorii s-au prezentat – toţi trei – onorabil. A vorbit mai întâi Roxana Olaru, Comunitate Foto, apoi Andrei Bîrsan, preşedintele Asociaţiei de Fotografi „Bucureştiul meu drag”, apoi eu, apoi invitatul nostru special Lucian Muntean. Primii doi mai puţin, eu – ca de obicei – mai stufoasă în rostire, am citit şi mesajul lui Marius Iosif, scris special pentru acest eveniment. După care am vorbit unii cu alţii, ne-am cunoscut şi strâns mâinile: haijini şi fotografi, „perechile” din fotohaiku, autorii poemelor cu autorii fotografiei la haiku. Am mâncat prăjiturele, ne-am făcut poze, ne-am promis să recidivăm. A fost, de fapt, partea cea mai frumoasă şi mai spornică. Este evident că ne-am simţit cu toţii atât de bine încât motivaţia pentru a repeta evenimentul e mare.

Şi da, sunt mulţi cei care doresc să continuăm proiectele legate de fotohaiku. Deci, le vom continua! În derulare este deja un mic experiment legat de ilustrarea fotografică a unei renga. Apoi, tot împreună cu grupul de fotografi, vom face calendarul fotohaiku 2013.

Însă: cea mai mare satisfacţie a mea se leagă de faptul că prin acest proiect am reuşit să construiesc o punte solidă între comunitatea haijinilor din toată ţara şi un grup de fotografi – mic, dar în creştere – care au descoperit astfel haiku-ul. Nu am nici un dubiu că din aceste parteneriate vor înflori proiecte dintre cele mai originale. E doar o chestiune de timp…J

Aşa cum am făcut-o şi la vernisaj, o repet şi acum: mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, de la stadiul de idee în capul meu, până la fotomontajele pe pereţi. Dar în mod special le sunt datoare mulţumiri acelor haijini care mi-au trimis haiku-uri, arătându-mi astfel de la bun început că mă creditează în acest demers. Şi le mai mulţumesc în mod special fotografilor care au intrat cu mintea şi inima deschisă în lumea haiku-ului. Bravo nouă, şi la cât mai multe realizări împreună!

Imagini de la vernisaj găsiţi aici,  aici,  aici şi aici. Expoziţia rămâne la bibliotecă până pe 25.02. Pe cei care pot, îi sfătuiesc să se ducă şi să vadă fotohaiku-urile. După care, probabil că va fi expusă şi la Universitatea Spiru Haret. Avem deja cereri pentru alte oraşe. Dintre ne-bucureşteni, cine crede că poate organiza o sală la el/ea în oraş să ia legătura cu mine şi o vom trimite cu drag peste tot unde există interes şi mijloace organizatorice.

Cât de curând voi pune toate fotomontajele şi pe blog.

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Oraşul și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Expoziţia de Fotohaiku „Oraşul” – proiect realizat cu succes!

 1. Pingback: Științele exact(e) adunate » Blog Archive » Miercurea fără cuvinte (40)

 2. Roxana zice:

  Unicersitatea Romano-Americana 🙂

 3. Lavana zice:

  Felicitari !
  Regret ca nu am putut lua parte,efectiv,la vernisaj,dar am fost langa voi ,emotional vorbind.Din fericire,gandul poate fi oriunde,chiar si in caz de cod portocaliu de viscol 🙂
  Succes,in continuare !:)

 4. ioanaana zice:

  Draga Flori, umbrela felicitarilor ne cuprinde pe toti. Unii fara altii nu faceam nimic!

 5. florijianu zice:

  felicitari ioana pentru perseverenta si tenacitate, pentru vointa, delicatete…si la cat mai multe evenimente de acest gen !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s