CONCURSUL „HAIKU LA FOTOGRAFIE”

Pentru luna in curs dati click aici!

Începând cu martie 2011 pe acest blog se desfăşoară Concursul Lunar de Haiku la Fotografie. Regulamentul de participare este următorul:

Pe la jumătatea fiecărei luni voi publica pe acest blog o fotografie. Până la sfârşitul fiecărei luni vor putea fi trimise haiku-uri inspirate de această imagine. Fiecare participant poate trimite unul sau mai multe haiku-uri. La sfârşitul lunii va fi ales un singur haiku câştigător, iar alte câteva haiku-uri vor fi evidenţiate în mod deosebit. Acestea vor fi publicate sub fotografia lunii respective.

În paralel va avea loc şi un vot kukai, în care participanţii (doar cei care au trimis haiku-uri) se vor vota reciproc. Regulamentul îl primiţi odată cu lista completă a poemelor care intră în concurs.

Se pot trimite maximum 5 haiku-uri pentru aceeaşi fotografie.

Haiku-urile premiate vor fi comentate/argumentate pe scurt.

La sfârşitul anului de concurs (după 12 concursuri lunare) se va organiza un kukai pentru desemnarea celui mai bun haiku la fotografie al anului. Cel mai bun haiku la fotografie al anului va fi ales, deci,  prin votul participanţilor. Rezultatele celor 12 luni şi ale kukai-ului vor fi publicate pe blog.

Din mai multe considerente, am decis că se pot scrie haiku-uri după modelul haiku-ului inovativ sau free. Adică: se va respecta scrierea în trei versuri, 17 silabe (una sau două în plus sau minus fiind tolerată), dar nu este obligatoriu ca haiku-ul să aibă kigo sau să trateze teme legate de natură. Criteriile de selecţie se axează în primul rând pe calitatea ideii şi originalitatea exprimării.

Adresa de mail la care sunteţi invitaţi să trimiteţi haiku-urile este: psioana@gmail.com.

Poate participa oricine are dorinţă şi inspiraţie.

Se pare că haiku-ul şi imaginea, indiferent că este vorba despre fotohaiku (haisha) sau haiga, suscită din ce în ce mai mult interes în ţară şi în străinătate, în mai toate comunităţile de haiku. Credem că acest nou concurs permite un mod uşor diferit de abordare a conceperii unui haiku. Imaginea va „forţa” gândirea şi intuiţia noastră într-o anumită direcţie. O putem vedea ca pe o provocare, sau ca pe un joc cu limitele sau rutina creativităţii noastre.

Pentru întrebări, comentarii sau idei noi vă rog să folosiţi aceeaşi adresă de mail ca mai sus.

Un răspuns la CONCURSUL „HAIKU LA FOTOGRAFIE”

  1. Pingback: CONCURSUL “HAIKU LA FOTOGRAFIE” | IqooL

Lasă un comentariu